Zo lijk je de volleerde Japanse chef (zonder dat je 20 jaar hetzelfde recept moet klaarmaken)

Shiitake, miso en sobanoedels: veggie, lekker en snel klaar

De Japanse chef is een geduldige man/vrouw. Vaak spenderen hij of zij zijn leven lang aan het perfectioneren van één gerecht. Goed voor ons, want de gerechten die nu naar ons overgewaaid komen, zijn zo verfijnd, dat het een plezier is de subtiele smaken te ontdekken.

Typisch voor de Japanse keuken:

  1. Gebruik van verse en pure ingrediënten
  2. Korte en eenvoudige bereidingen
  3. Gebruik van smaakmakers zoals miso en gefermenteerde sauzen zoals hoisin- of vissaus
  4. Klemtoon op groenten, vis en schaaldieren
  5. Geen japanse keuken zonder rijst of noedels

Wist je dat:
Vlees in de traditionele Japanse keuken niet gebruikt werd – dieren doden was namelijk lang uit den boze en het gebruik van vlees werd pas geïntroduceerd door het contact met Nederlandse en Portugese handelaars.

Zelf aan de slag? Dit recept kan niet misgaan!

Voor een eerste kennismaking van de Japanse keuken stellen wij een eenvoudig noedelgerecht voor: Shiitake met miso en sobanoedels.

Dit heb je nodig (voor 6 personen)  

60 g witte miso (of ‘shiro miso’)
60 g gezouten boter, op kamertemperatuur
1 bussel lente-ui
750 g shiitake paddenstoelen (kan je ook vervangen door bruine kastanjechampignons)
Een klontje gezouten boter
Het sap van een halve citroen
Szechuanpeper of zwarte peper
600 g sobanoedels
½ tl sesamolie
3 el sojasaus
3 el sesamzaadjes


Bereiden in 7 stappen:

  1. Meng de miso met de boter tot een smeuïg papje
  2. Snij de shiitake in repen.
  3. Versnijd de lente-ui grof in stukjes van ong. ½ cm. Snij een beetje schuin, dat oogt mooier.
  4. Verwarm een klontje boter in een pan en bak 1/3 van de lente-ui.
  5. Voeg na 2 minuutjes de shiitake toe en bak in ongeveer 5 minuten gaar.
  6. Voeg de miso-boter toe en laat op een zacht vuurtje nog 2 minuten verder garen.
  7. Besprenkel met het citroensap en kruid met peper.

Kook de sobanoedels* in gezouten water beetgaar. Giet het water af en spoel met koud water om kleven te voorkomen. Breng op smaak met de sesamolie en de sojasaus.

De afwerking

Meng de sobanoedels onder de shiitake en roer alles goed door elkaar. Bestrooi met de overgebleven lente-ui en de sesamzaadjes.


Slurpen toegestaan!

Japanners slurpen dat het een lieve lust is. Goed, want zo komt er lucht bij het eten en smaakt het lekkerder! “Itadakimasu”

Het geheim van de ultieme zen-factor

De inductiekookplaat met geïntegreerde dampkap Novy Panorama Pro beschikt over een Power functie, waarmee je het water voor de noedels met een turbotempo aan de kook brengt. Dankzij de grote oppervlakte van de kookplaat en de eenvoudige instelbaarheid van de verschillende kookzones kan je alle bereidingen perfect tegelijk uitvoeren.


 

 

 

Ontdek onze Novy producten

Vind een verkooppunt in uw buurt