Een minicursus mindful koken

Zo schakel je die automatische piloot uit…

Boodschappen doen, groenten snijden, pasta koken, borden volscheppen… aan tafel! Voelt je keukentijd iets te vaak als een taak die je op automatische piloot afhandelt? Hoog tijd voor een minicursus mindful koken!

Maar eerst…

Mindful, wat is dat?

Er bestaan honderden definities over wat mindfulness nu precies betekent, maar kortweg komt het hier op neer: leren focussen op de ervaring van het moment. Dat betekent dus dat je een handeling minder op automatische piloot leert te doen. Waarom? Die automatische piloot is toch handig? Absoluut, maar kan je dat knopje niet meer uit zetten, dan geniet je niet meer en wordt het problematisch. Mindfulness leert je opnieuw in het nu zijn.

De voordelen?

Minder…

  • stress
  • piekeren

Meer…

  • focus
  • creativiteit

En dat maakt je kortweg gelukkiger, of dat nu op de werkvloer, in de slaapkamer, in de tuin of in de keuken is.

Make it work!

Mindful koken in 5 stappen

  1. Clean desk

Visuele rust geeft rust in het hoofd. Staat het ontbijt van deze ochtend nog op het aanrecht? Liggen er magazines of andere dingen die niet in de keuken horen op je kookeiland? Wèg ermee! Zorg dat enkel de ingrediënten en de tools waarmee je aan de slag gaat op het aanrecht liggen.

  1. Negeer de klok

Klaar in 15 minuten! Binnen een halfuur al aan tafel! Probeer deze 5-minuten-soep! Handig, die tijdsaanduidingen op kookboeken en bij recepten, maar mindful koken is het allesbehalve. Vandaag mag er in geen geval tijdsdruk meespelen. Hakken, snijden, husselen, raspen… je doet het stuk voor stuk op een rustig tempo en probeert van elke handeling te genieten. Het water alvast aan de kook brengen, terwijl je je groenten snijdt? Probeer ook dat soort dingen niet te doen vandaag.

  1. Spits de oren

De radio op de achtergrond, je kinderen die binnen en buiten lopen, een podcast in je oren of je partner die bij je komt zitten om wat te babbelen… gezellig, maar mindful zal je er niet door koken! Creëer een soort cocon rondom je en verdwijn daar helemaal in. De enige geluiden? Het smelten van de boter in de pan, het ritmisch tikken van je mes op de houten plank, het borrelen van het kokend water… Zet je zintuigen volop in en wees je bewust van wat je hoort, maar ook voelt, ruikt en proeft. De geur van de aangestoofde ui, de bijzondere structuur van een bloemkool, de uitgesproken smaak van rode biet, de schitterende kleuren van de groentemix…

  1. Let op je ademhaling

Adem in, adem uit: het klinkt simpel maar als er nu iets is dat we op automatische piloot doen, is het wel ademhalen. Af en toe stilstaan bij je ademhaling loont. Niet alleen controleer je of je op de juiste manier ademt, je checkt zo meteen ook je stressniveau. Voel je dat je kort ademt, werk dan aan je buikademhaling.*

* Door je buik ademen, hoe doe je dat?

Leg je handen op je buik. Adem door je neus naar je buik toe en probeer zo lang mogelijk uit te ademen. Tel tijdens het inademen in gedachten tot 4, hou vervolgens je ademhaling 1 seconde vast en adem dan langzaam uit, bij voorkeur zo’n 8 seconden. Voel hoe je buik rustig op en neer gaat. Door dit bewust toe te passen, word je als vanzelf rustiger en gaan andere, eventueel storende gedachten uit je hoofd.

  1. Serveer met trots en liefde

Wees trots op wat je hebt klaargemaakt en serveer het vervolgens ook met liefde. De potten op tafel, een flinke schep op de borden? Niet dus… Haal je mooi servies boven, schep je groenten in schalen of probeer een verfijnde bordschikking uit en zorg dat die tafel er aantrekkelijk uitziet.

Smakelijk!

 

 

 

Een selectie uit onze stilste afzuigkappen

Ontdek onze Novy producten

Vind een verkooppunt in uw buurt