De 10 geboden voor een geslaagd diner

Relaxed, lekker én simpel

Binnenkort een etentje gepland? Hou deze checklist in gedachten en je kan je avond straks als extra geslaagd afvinken.

1. Bereid je goed voor

Duik ruim op voorhand in de kookboeken en stel je boodschappenlijstje op. Wat haal je waar en wanneer? Denk niet alleen aan de ingrediënten, maar ook aan bijvoorbeeld bloemen, kaarsen en servetten.

2. Leg de lat niet te hoog

Je koos een fantastisch recept uit één van je kookboeken, maar maakte dit nog nooit eerder klaar? Don’t! Ga liever voor een succesrecept dat je perfect onder de knie hebt of kies een eenvoudige, maar lekkere klassieker zoals verse frietjes met een steak en bearnaisesaus of een groentelasagne. Wil je toch absoluut uitpakken met dat ene gerecht, probeer het dan al eens op voorhand uit. Better be safe than sorry…

3. Wees attent voor je gasten

Veggie of vegan, geen gluten, zonder suiker, lactosevrij… pols op voorhand of er onder je gasten intoleranties, diëten of overtuigingen zijn waar je rekening mee moet houden. Ook ingrediënten die iemand écht niet lust, kan je makkelijk schrappen. Komen er kinderen mee? Denk dan aan een kidsproof alternatief.

4. Benut je keuken

De keuken vormt de laatste jaren het hart van een woning: hier wordt niet enkel gekookt, maar nog zoveel meer… Aperitieven, een babbel met een vriendin die even binnenspringt, samen met je kinderen huiswerk maken of een dagje thuiswerken, de krant lezen, naar verhalen luisteren… Ook je gasten vertoeven graag in de keuken. Voorzie daarom een aperitief aan je keukeneiland en laat hen daar gezellig verder babbelen terwijl jij het eten klaarmaakt. Ook leuk: kook samen! Ga voor sharing dishes en kies gerechtjes uit waarbij iedereen zijn bijdrage kan leveren. Deze springrolls bijvoorbeeld zijn toppers om met vrienden te maken!

 

5. Zorg dat je gasten matchen


Nodig je een aantal gasten uit, denk dan goed na over de verschillende karakters die je samenbrengt. Een bont gezelschap met verschillende meningen en interesses? Prima, maar er moet echter een minimum aan raakvlakken onder je gasten zijn om de gesprekken op gang te houden of vervelende discussies te vermijden.

 

 

6. Denk: sfeer

Dat wil dus zeggen: geen rommel. Alvorens je sfeer kan rondstrooien, zal je dus eerst moeten opruimen. Rondslingerende spullen als speelgoed, schoenen, magazines, post, tv-dekens: wèg ermee. Daarna pas kan je aan de sfeer werken: een paar kaarsen, een mooi boeket verse bloemen, een originele of net klassieke tafelschikking, een geurkaars in de inkomhal, de perfecte playlist, sfeerverlichting… Extra gezelligheid zit ‘m in een optelsom van kleine dingen. 7. Spreek een duidelijk uur af

Niet ‘vanaf’ of ‘rond’, maar een duidelijk uur om te voorkomen dat jij maar zit te wachten met je aperitief en je gasten stelselmatig binnendruppelen.

8. Hou het dynamisch

De hele avond aan tafel? Kan, maar nog leuker is het om je gasten van verschillende plekken te laten proeven. Een aperitief bij de vuurkorf buiten schept meteen sfeer. Een voorgerechtje kan je perfect rond het keukeneiland serveren en na een maaltijd zakt iedereen graag onderuit in de sofa met een laatste glas.

9. Laat het los…

Nee, je etentje zal niet perfect verlopen. En dan? Je bent goed voorbereid, de dingen die mislopen worden sowieso opgevangen of misschien zelfs amper opgemerkt dankzij de goeie sfeer en het lekkere eten.

10. … en geniet!

Dat vooral: zorg dat je gasten het goed hebben, maar dat ook jij gezellig kan meegenieten en een fijne avond hebt.Aan tafel?

Alvast 4 succesnummers om uit te testen…

 

 

 

Ontdek onze Novy producten

Vind een verkooppunt in uw buurt