Checklist Novy afzuigkap

Als specialist helpen wij u graag bij het vinden van uw ideale afzuigkap. Hieronder een aantal elementen die u kunnen helpen de juiste keuze te maken:

1. Plaats waar de afzuigkap moet komen

Binnen de Novy-collectie bestaat er een ruime keuze aan modellen. De keuze hangt mede af van de door u gewenste keukenstijl en woonsituatie. Wilt u een afzuigkap vrij hangend aan de muur gemonteerd hebben, of juist ingebouwd in een keukenkast of wellicht de afzuigkap in het plafond geplaatst hebben? Dit bepaalt welk type en model afzuigkap het beste aansluit op uw situatie. En welke specifieke installatie-eisen er gelden. Voor een passende installatie biedt Novy Nederland passende accessoires en kanaalwerk.

2. Afmetingen van de kookelementen die onder de afzuigkap zullen komen

De breedte van de afzuigkap wordt afgestemd op de breedte van de kookplaat. De afzuigkap dient minimaal net zo breed te zijn als de kookplaat of breder. Hierdoor heeft de afzuigkap een goed vangbereik van de kookdampen.

3. De techniek die in de afzuigkap aanwezig moet zijn

Deze wordt mede bepaald op basis van de vraag of de afzuigkap aangesloten wordt op een afvoerkanaal naar buiten, op een mechanisch ventilatiesysteem of dat er recirculatie wordt toegepast. In het schema "Toepassing persoonlijke situatie" vindt u een overzicht welke keuze voor uw woon- en keukensituatie van toepassing is.

4. Afstand van afzuigkap tot muur- of dakdoorvoer (aantal meters en aantal bochten)

Bij een motorkap met een afvoer naar buiten is de werking van de afzuigkap grotendeels afhankelijk van de lengte en het soort afvoerkanaal. Meer informatie over de keuze van het juiste kanaal? Lees meer >>

5. Luchttoevoer

Bij gebruik van de afzuigkap is het noodzakelijk dat er in de ruimte altijd een luchttoevoeropening aanwezig is, waardoor verse lucht van buitenaf kan toestromen. Ongeacht de grootte van de keuken of de ruimte met open keuken, er kan slechts zoveel lucht uit de ruimte worden afgezogen als dat er wordt toegevoerd. Bij het ontbreken van of een te kleine luchttoevoeropening zal de afzuigcapaciteit van de afzuigkap en daardoor ook het rendement sterk verminderen. Tevens zal het geluid hierdoor toenemen. Door een te lage luchttoevoer kan terugslag ontstaan in andere aanwezige afvoerkanalen, bijvoorbeeld via het rookafvoerkanaal van de openhaard of andere verbrandingstoestellen. Het aanvoeren van verse lucht kan plaatsvinden door een raam of buitendeur enigszins te openen of door een toevoerrooster aan te brengen.